Saavutettavuus
Saavutettavuus, Kokko-Kokki Oy vuodesta 1989
Etusivu   |  Saavutettavuus   |  Ohjeita   |  Yritys   |  Palaute   |  Sivukartta  

Palstoitettu vai palstoittamaton sivu?

Palstoitettu www sivu

Aiemmissa esteettömyyssuosituksissa on suositeltu tekemään sivusta myös palstoittamaton vaihtoehto. Tätä tarvittiin vanhempien ruudunlukuohjelmien vuoksi, sillä ne eivät välttämättä lukeneet sujuvasti taulukoita. Kun sivut oli palstoitettu taulukoilla, ruudunlukuohjelma saattoi lukea palstat rinnakkain. Silloin teksti oli esim. tällainen.

www sivun taulukointi table elementillä

Ruudunlukuohjelman käyttäjälle teksti oli tällainen.

Etusivu Yritys oy on tilaa uutiskirje

Ruudunlukuohjelmat ovat kehittyneet. Myös tapa palstoittaa on muuttunut. Nykyisin palstoitukseen käytetään vain harvoin table-elementtejä. Useimmiten käytössä on div-elementti.

Toinen asiaan vaikuttava seikka on W3 2.0 ohjeistus, jossa sanotaan

"Tekstin kokoa voidaan muuttaa ilman apuvälineohjelmistoja 200 prosenttiin asti tavalla, joka ei vaadi käyttäjää vierittämään tekstiä vaakasuunnassa voidakseen lukea rivin koko näytöllä.".

Kun palstoitukseen käytetään div-elementtejä, ruudunlukuohjelman käyttäjät voivat lukea palstan kerrallaan. Suurennusohjelman käyttäjät voivat liikkua sivulla palsta kerrallaan, mikä vähentää turhaa vaakasuunnassa liikkumista. Mobiililaitteilla palstoitus voidaan muuttaa siten, että palstat ovat allekkain.

Tarvitsetko saavutettavuustestausta ja -selostetta?
Lue saavutettavuustestauksen tilaamisesta lisää

Kokko-Kokki Oy
Vanha Puroniitynpolku 3 D 29
Gsm 040 5594 739 | email: saavutettavuus[at]omat.fi

Päivitetty 08.12.2013 Webmaster